Kallt och blött – tänk på taket
Inför hösten är det bra att som fastighetsägare eller bostadsrättsförening försäkra sig om att taken håller för väder och vind. Löpande underhåll och besiktningar är nyckelfaktorer, Patrik Pariola på Primär berättar mer.
Experttips direkt i inkorgen? Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få smarta tips och branschnyheter .
Taket är den del av varje fastighet som utsätts för flest och störst påfrestningar, framförallt under höst- och vinterhalvåret. Sedan ungefär tre år tillbaka finns Patrik Pariola på plats hos Primär i Skåne, där han dagligen arbetar ute hos företagets kunder. Patrik är driftchef och ett av de områden han jobbar med är tak, både underhåll och besiktningar.
Inför hösten delar han här med sig av tips till fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Dessutom får vi en inblick i hur drönare kan fungera som ett bra komplement till den fysiska besiktningen av tak.
Löpande underhåll
Ett tak bör genomgå en grundlig besiktning ungefär var femte år, men gärna oftare än så. Under en sådan besiktning kontrolleras det generella skicket, om det finns några skador eller läckor och vilken typ av underhåll som behövs för att taket ska hålla länge.
Mellan besiktningarna sker löpande underhåll, något som är minst lika viktigt.
– Det löpande arbetet gör att vi kan förebygga skador innan de uppkommer. Vi ser till så att taket är rent från kvistar och mossa, att takpannor ligger rakt och att slitna eller rostiga delar byts ut, berättar Patrik.
Drönare som hjälpmedel vid takbesiktning
Drönare kan användas i samband med takbesiktningar, för att enkelt och snabbt kunna se hur taket ser ut. Detta är ett hjälpmedel som bidrar till tidseffektivisering och som dessutom gör det möjligt att undersöka takets eventuella skador utan att själv behöva klättra upp. Rätt redskap kan tas med på en gång och åtgärderna går snabbare att utföra. En drönare kan dock aldrig ersätta det fysiska besöket, men däremot fungera som ett nyttigt komplement.
– Att använda drönare i sammanhang som dessa upplever vi gör stor skillnad, även om vi just nu bara är i startgroparna, berättar Patrik.
När drönaren används skickas den upp för att filma eller fota taket och är klar på några minuter. Det kan jämföras med när människor fysiskt ska ta sig upp, vilket tar betydligt längre tid. Han betonar också att säkerheten är en viktig aspekt. Besiktningsteknikern står tryggt och stadigt på marken och riskerar inte att skadas om taket skulle vara i dåligt skick.
För att få använda drönare krävs ett tillstånd från Lantmäteriet, något som inte alltid går att få. Därför kommer drönaren inte att ersätta besiktningstekniker vid alla besiktningar. En drönare kan heller inte lyfta på takpannor eller att laga enklare skador direkt på plats, vilket är möjligt vid ett fysisk besök.
Öka förutsättningarna för takets livslängd
Till dig som fastighetsägare eller bostadsrättsförening vill Patrik skicka med en uppmuntran – säkerställ att besiktningarna sker när de ska och att taket underhålls löpande. Genom att tidigt upptäcka riskfaktorer kan större skador, som vattenläckor, förebyggas innan det orsakar för stor oreda.
– En liten men viktig del kan varje fastighetsägare eller bostadsrättsförening göra på egen hand. Det handlar om att rensa stuprännor från kvistar, löv och bråte. I gallret längst ner fastnar lätt löv och skräp, som stoppar upp vattnet i rännan. Ta för vana att tömma den då och då, framförallt inför hösten, så att vattnet kan rinna fritt från taket, menar Patrik.
Det är också viktigt att tänka på att alla tak är olika, vilket gör att såväl underhåll som inspektioner går till på olika sätt. Är du osäker eller har funderingar kring taket på din fastighet? Tveka inte att kontakta Primär för rådgivning.
Experttips direkt i inkorgen? Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få smarta tips och branschnyheter .
Lär mer om takbesiktningar
Primär utför takbesiktningar och inlagningar, takavvattning, hängrännor och stuprör och takskottning.