Så undviker du jul- och nyårshelgens brandfaror
Jul och nyår är högtider som präglas av levande ljus och en hög mysfaktor. Samtidigt har firandet också en mörk baksida, då 200 hushåll varje år drabbas av bränder. Här förklarar Primärs expert på brandsäkerhet hur du bör förbereda dig.
För den som har frågor kring brandsäkerhet, är Magnus Nilsson på Primär den perfekta personen att vända sig till. Han är ansvarig för företagets Systematiska Brandskyddsarbete (SBA). Vi ringer upp honom för att fråga om risker och hur man som fastighetsägare bör förbereda sig inför jul och nyår.
Hur går det till när Primär kontrollerar en fastighet?
– Förr i tiden var det brandförsvaret som kontrollerade fastigheter avseende brandsäkerhet, men med tiden har allt mer ansvar skjutits över på företagen, föreningarna och myndigheterna själva. Det finns tydliga standardmallar kring hur de ska bedriva sitt SBA-arbete. Men i många fall vill de ha vår hjälp, och då kommer vi gärna ut för att se till att allt är som det ska. I stort kan det handla om att kontrollera trapphus, branddörrar, samt sprinklers och brandlarm. Det är många saker att hålla koll på, men alla företag och fastigheter har långa listor på vad som gäller.
Vad glöms lätt bort ur brandsäkerhetssynpunkt?
– Det finns många saker. Till exempel att man inte bör ha för många skarvsladdar. Tillika får det inte vara allt för dammigt, då damm faktiskt kan antända och på så sätt utgöra en fara. Sedan är det också viktigt att se över så att det inte finns några blinkande lysrör. Lysrör har vad som kallas en glimtändare, vilket innebär att det bildas en liten låga varje gång de tänds. Står de och blinkar kan det bli farligt.
Vad tycker du att man bör tänka på inför jul och nyår?
– För det första bör man göra en extra genomgång för att kontrollera checklistan som finns kopplad till fastighetens SBA-arbete. Bor du i bostadsrätt, ska den finnas på bostadsrättsföreningens hemsida. Men sedan finns det även andra saker som är specifika för årstiden. Levande ljus bör såklart alltid släckas innan du lämnar hemmet, och undvik helt ljusstakar i trä, samt mossa och lättantändliga dukar i närheten av lågan. Men även klassiska elljusstakar kan utgöra en fara. Man måste alltid släcka dem med strömbrytaren, och inte bara genom att skruva på lampan. Ett bra tips är att sätta upp en riktigt stor lapp på ytterdörren som en påminnelse.
Kommer du på något mer?
– Ja, det finns en sak. Har man en katt, bör man faktiskt vara extra försiktig. Katter älskar ju att klättra i julgranar, och det är någonting som kan ställa till rejält med bekymmer. Får de julgranen att välta, kan den stöta till ljus och bli en rejäl riskfaktor. Jag har själv haft många katter, så jag vet vad jag talar om. Man bör också se till att man har en fungerande brandsläckare nära till hands.
Bortsett från brandrisker – vad är det viktigaste med julen?
– För mig är julen barnens högtid. Ta hand om dem! Det är mitt råd till alla!
För fler tips och branschnyheter - signa upp på vårt nyhetsbrev!